Enerji verimli cepheler

Bina cepheleri bir yandan kendilerinden beklenen fonksiyonları yerine getirip kullanıcıların konfor ve sağlığını sağlarken diğer yandan enerji tasrrufu sağlıyorsa enerji verimli olarak nitelenirler.

Modern bina inşaatlarının bütçelerinde toplam inşaat maliyetinin en az yüzde 25'ini oluşturan dış kabuğun ağırlığı ilk yatırım maliyetinin de ötesine geçer. Seçilen kaplama sistemi ile bina fonksiyonuna bağlı olarak dış kabuğun yaşam döngüsü maliyetlerindeki etkisi yüzde 60'a kadar varabilir.
Dış kabuk yazın sıcağı kışın ise soğuğu bina dışında tutarken bir yandan da içeri kabul edilecek ışık ve havayı kontrol ederek iç ve dış ortam arasında bir filtre görevi görmelidir.

İzolasyon kalınlığı ya da malzeme yoğunlukları gibi fiziksel ya da yapısal özellikleri dışında bina dış kabuğunun boş-dolu oranı veya konumlandırılması gibi görsel nitelikleri de binanın yaşam döngüsü maliyetlerine büyük ölçüde etkilemektedir.

Enerji verimli bir dış kabuğun inşa edilmesi hem binanın işletmesi hem de çevremiz için akıllı bir yatırımdır. Bir binada kullanılabilecek yenilenebilir enerji teknolojileri ya da yüksek verimlilikteki cihazların bir anlamının olabilmesi ancak o binanın enerji tasarrufu yapacak biçimde tasarlanması ile mümkündür. Bu anlayış "Trias Energetica" konsepti adı ile biçimlenmiştir. Unutulmamalıdır ki verimli ve iyi tasarlanmış bir dış kabuk inşa etmeden herhangi bir binanın enerji kullanımını sınırlamak mümkün değildir.

Enerji verimliliği söz konusu olduğunda, şematik tasarım gibi erken tasarım aşamalarında stratejik karar verme, binanın hizmet süresi boyunca daha iyi performans sağlayan cephelerin inşa edilmesine neden olacaktır.

Tüm bu ölçütler, dayanıklılık gibi cephe kaplama malzemelerinin genel özellikleri ile birlikte, binanın cephesine yapılan yatırım ile binanın hizmet süresi boyunca elde edilecek olan kar arasında kazançlı bir denge sağlamak maksadı ile düşünülmelidir.

Hizmetlerimiz:


  • Konsept ve şematik tasarım
  • Malzeme seçimi konusunda danışmanlık
  • Detaylı tasarım
  • Enerji simülasyon analizleri
  • Çevresel değerlendirme ve sertifikasyon konusunda danışmanlık
  • Rüzgar mikro iklimi üzerine danışmanlık
  • Sürdürülebilirlik stratejileri üzerine danışmanlık
  • Binalara yenilenebilir enerji sistemlerinin entegrasyonu üzerine danışmanlık
  • Solar insolation TT
    Binanın yıllık enerji harcaması üzerinde cephelerin güneş alma miktarlarının etkisinin değerlendirilmesi.

    Cephe tasarımında enerji modellemesinin kullanılması

    Verimli ve iyi tasarlanmış bir bina kabuğunun inşası malzeme seçimi ya da ürün bilgileri ile sınırlı kalmayıp bunun ötesinde projenin tasarım grubuna tasarımın erken aşamalarınd kabuk ile ilgili kılavuzluk sağlayacak stratejik bir yaklaşım gerektirir. Örneğin bir binanın yönlenmesi ya da dış kabuğun pencere-duvar oranı ile ilgili olarak projede yapılcak olan bazı ayarlamalar önemli bir ek maliyet getirmeksizin binanın inşaatı ve onun da ötesinde yaşam süresi boyunca işletme yönünden büyük kazançlar sağlayabilir.

    BDS bunların gerçekleştirilebilmesi maksadı ile farklı pasif tasarım önlemlerinin analizlerini gerçekleştirmek için gün ışığı simülasyon araçları ile birlikte enerji simülasyon modelleme araçlarını kullanır. Bir sonuca varmadan önce bina dış kabuğuna ait farklı senaryolar projenin mimarı yanında mekanik ve elektrik müşavirleri ile gözden geçirilir.

    Enerji modellemesi ve gün ışığı simülasyon araçları bizlere binanın enerji harcamasının düşürülmesi imkanı sağlarken bir yandan da bu araçlardan elde edilen sonuçların yorumlanıp uygulanması ile aynı zamanda cepheyi oluşturan komponentleri hem performans hem de maliyet yönlerinden en uygun hale getirebiliriz.

    HİZMETLERİMİZ HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ

    SEÇİLİ PROJELER